Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Не е важно дали стрестестовете ще са тази или следващата година,смята Мартин Димитров

По-важното сега е БНБ да има ново ръководство, твърди депутатът

02.06.2015 | 21:15 Редактор: Петко Трухчев
Не е важно дали стрестестовете ще са тази или следващата година,смята Мартин Димитров

След като бъде избран нов управител на Българската народна банка тогава България трябва да настоява да бъде приета в единния банков надзор на ЕС. Това заяви икономистът и депутат от Реформаторския блок Мартин Димитров в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев. Банковият надзор в ЕС е гаранция, че случаи като КТБ няма да се повторят. В тази връзка стрестестовете на родните банки, за които Брюксел настоява да се проведат до края на годината, не са належащи спешно, коментира депутатът.

Първо трябва да има ново ръководство на БНБ, стрестестовете няма значение дали ще са 2015 или 2016г.

За поста гуверньор на централната банка трябва да има повече от една кандидатура, коментира Димитров. Конкуренцията между тях ще доведе до по-добър избор.

Още по темата

Банковата ни система е стабилна, но още гаранции не са излишни, заяви депутатът.

Имаме нужда от стабилност. В момента банковата ни система е добре. КТБ беше изолиран случай.

Димитров изрази увереност, че в най-скоро време банковото ни законодателство ще бъде хармонизирано с европейското. Такава препоръка вече беше отправена от Брюксел със срок от 2 месеца преди да започне наказателна процедура срещу България.

Още по темата

Още тази седмица ще стане ясно коя е международната фирма, която ще търси парите от КТБ, заяви Димитров. Срокът за избор на такава, даден от правителството, беше 29 май.

Международна фирма, която да проследи парите от КТБ – това ще е една от новините тази седмица. Синдиците досега са открили само 8 от сто и няколко незаконни прихващания.

Държавните фирми са държали депозитите си в КТБ при рекордно ниски лихви, разкри депутатът. По думите му това е ставало с политическо покровителство.

Целият разговор на Веселин Дремджиев с Мартин Димитров вижте във видеото.