Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Войнов: При избора на гуверньор на БНБ е важно не само неговият професионализъм, а и самата процедура

България все още не е в Европейския надзорен механизъм

29.05.2015 | 21:19 Редактор: Ирина Георгиева
Войнов: При избора на гуверньор на БНБ е важно не само неговият професионализъм, а и самата процедура

Това, което е важно при избора на гуверньор на БНБ е не толкова неговият професионализъм, а самата процедурата, по която ще бъде избран. Това коментира финансистът Юлиан Войнов, учредител и член на НС на Коалиция „ДЕСНИТЕ” в предаването Денят Он Ер с водещ Ивайло Лаков. Войнов обясни, че не иска да дебатира кандидата за управител на Централната банка Димитър Радев.

"Най-вероятно е добър професионалист. Разбрах, че работи в МВФ (бел. ред. - Димитър Радев е съветник в МВФ). Това е достатъчно да се знае, че е квалифициран. Доколкото знам Радев работи във финансовата сфера от началото на 1980г. Така че може би е подходяща кандидатура чисто професионално." - коментира Войнов.

При избора на гуверньор на Централната банка не е толкова важен неговият професионализъм, отбеляза Войнов.

 крайна сметка не можем да кажем от икономическа и финансова гледна точка, че Иван Искров не е професионалист, нито настоящият управителен съвет. Въпреки това настоящият управителен съвет на БНБ допусна най-голямата криза през последните 15г. в България, а именно кризата КТБ, която изтри буквално изтри буквално 5% от БВП на страната." - обясни Войнов.

Според финансиста ситуацията след почти година кризата в КТБ е не напрегната, а недостатъчно изчистена - поне не толкова спокойна преди фалита на КТБ.

"Този фалит разкри, че в България имаме много сериозни проблеми с надзорните органи на страната. Разкри, че определени банки са действали по формата на пирамида, не фиксирам КТБ, но подобни практики, които се забелязват в КТБ ги има и в някои от другите банки в страната. Неслучайно последният доклад на ЕК за макроикономическата стабилност на страната беше посочено, че основното притеснение за макроикономическата стабилност на страната е банковата й стабилност." - допълни Войнов.

Войнов припомни какво бе обещано веднага след фалита на КТБ, а именно обещанията за Европейски надзорен механизъм и за провеждане на Стрес тестове.

"Стрес тестовете са административен процес, тоест в случая има УС на БНБ, има управител, има заместник-управител, така че според мен основният проблем е не, че няма заместник-управител. Навежда на мисълта, че има някакво притеснение в определени среди на банковата сфера, които се притесняват от крайните резултати. Ако си спомняте, веднага след като КТБ беше поставена под специален надзор на 20 юни, БНБ, правителството, Министерство на финансите и президента обявиха пред обществото, че една от основните задачи на българското правителство и управляващи е влизането в Европейския надзорен механизъм - Банков съюз/надзор. Оттогава нищо не се случва, с изключение на една неформално проведена среща и размяна на някакви разговори с ЕК и Европейския надзорен орган - нищо не се е случило до този момент." - коментира Войнов.

Според финансиста това, което се вижда е едно отлагане, което по-скоро провокира някакво притеснение, че банковата система в България има сериозен проблем, който регулиращите я не искат да  обяснят на българското общество.

Войнов отбеляза, че рискът за България от кризата в Гърция е минимален.

Чуйте: