Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ЕК ни дава 2 месеца, за да приложим правилата на ЕС за възстановяване и преструктуриране на банките

България много закъсня с намирането на тази директива, отбеляза финансистът Борис Петров

28.05.2015 | 21:38 Редактор: Ирина Георгиева
ЕК ни дава 2 месеца, за да приложим правилата на ЕС за възстановяване и преструктуриране на банките

Брюксел ни дава 2 месеца, за да приложим изцяло евродирективата за възстановяване и преструктуриране на банките. Искането на Комисията /публикувано на сайта й на 28 май 2015-пресрилийз/ е под формата на мотивирано становище, което представлява втория етап от процедурата на ЕС за нарушение, което от нас е извършено в случая с КТБ. Ако в срок от два месеца тези не изпълним препоръките, Комисията може да реши да предяви иск срещу България пред Съда на ЕС. Освен страната ни Еврокомисията е отправила същото искане към още 10 страни-членки.

"Такава е процедурата при договор за ЕС, така че Комисията стриктно следва закона в момента. Преди няколко седмици публикувах една статия за България, в която споменах, че България много закъсня с намирането на тази директива за преструктуриране и оздравяване на банки и не съм учуден от този акт на Комисията." - коментира финансистът Борис Петров в предаването Денят Он Ер с водещ Веселин Дремджиев.

ЕК държи високо на финансовата стабилност и на прилагането на новата директива, която гарантира, че данъкоплатците не са изложени на прекомерен риск по линията на спасяване на банки и това е мотивацията на Комисията да поиска да приложи тази процедура, обясни Петров.

"Директивата беше приета юни месец и трябваше да влезе в сила тази година, в края на миналата в нас. Нямаше как да се случи в толкова кратък срок. Но ако предположим, че ще бъде транспонирана по-рано, всъщност основното в тази директива е ограничаването на отговорността на данъкоплатците практически за неконтролируемо подпомагане на банките. В случая с КТБ не смятам, че би помогнала съществено, защото се оказа, че не е жизнеспособна банка." - коментира Петров.

 

"Финансови услуги: Комисията изисква от 11 държави членки да приложат правилата на ЕС за възстановяване и преструктуриране на
банките, Брюксел, 28 Май 2015, Европейска комисия - Съобщение за пресата


Европейската комисия поиска от България, Чешката република, Франция, Италия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Малта, Полша, Румъния и Швеция да приложат изцяло Директивата за възстановяване и преструктуриране на банките (ДВПБ). Тази директива (2014/59/EU) е централен елемент на банковия съюз на ЕС, въведен с оглед създаване на един по-сигурен и по-стабилен финансов сектор в периода след финансовата криза.
Новите правила на ДВПБ предоставят на националните органи необходимите инструменти и правомощия за ограничаване и преодоляване на сътресенията или фалитите на банки или на големи инвестиционни посредници във всички държави — членки на ЕС. Целта им е да се гарантира, че банките, намиращи се на прага на несъстоятелността, ще могат да бъдат преструктурирани без да се налага данъкоплатците да плащат за спасяването на изпаднали в затруднение банки с оглед запазване на финансовата стабилност. Вместо това тези правила предвиждат разходите да бъдат пропорционално покрити от акционерите и кредиторите на банките чрез механизма за „споделяне на загубите“.

Крайният срок за транспониране на тези правила в националното законодателство бе 31 декември 2014 г. (вж. IP/14/2862). 11 страни от ЕС обаче не са въвели изцяло тези правила в националното си законодателство.

Искането на Комисията е под формата на мотивирано становище, което представлява вторият етап от процедурата на ЕС за нарушение. Ако в срок от два месеца тези страни не изпълняват своите ангажименти, Комисията може да реши да предяви иск срещу тях пред Съда на ЕС.

 

От 2008 г. насам Европейската комисия прие редица мерки за гарантиране на стабилността на финансовите и банковите услуги. През пролетта на 2014 г. бе приета Директивата за
възстановяване и преструктуриране на банките (ДВПБ), осигуряваща на органите всеобхватни и ефективни мерки за предприемане на действия спрямо изпаднали в затруднение банки на национално равнище, както и механизми на сътрудничество за справяне с трансгранични банкови фалити (вж. IP/12/570)."