Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

И. Лингорски: Без промяна на данъчната система няма да има силен икономически растеж

За диференцирана данъчна ставка зове финансистът

25.05.2015 | 21:29 Редактор: Петко Трухчев
И. Лингорски: Без промяна на данъчната система няма да има силен икономически растеж

Промяна на косвените данъци биха дали тласък на икономиката, коментира в предаването „Денят он ер“ с водещ Ивайло Лаков финансистът Илия Лингорски. Повод за думите на бившия заместник финансов министър са оповестените днес прогнози на Института за икономически изследвания към БАН.

Икономистите от БАН са много консервативни. Но все пак предлагат промяна на косвените данъци – нещо, което ние от много време предлагаме. Аз още отдавна апелирам за промяна на ДДС.

Диференцирана данъчна ставка след анализ в кои сектори какъв да бъде данъка добавена стойност, предложи Лингорски. Според него да се разчита за сериозен ръст в икономиката само на износа е несериозно. Още повече, че както неведнъж е казвано, производителността у нас е на продукти с ниска себестойност.

Още по темата

Програмата за инвестиции трябва да се изготви от бизнеса, а не от държавата. Иначе няма да стигнем до конкурентен растеж, изтъкна още финансистът.

Вътрешното потребление също не може да бъде силен фактор за засилване на икономиката. Още повече, че у нас в последните години има дефлация, търсенето се свива.

От 2009г. насам политиката на финанси от правителствата у нас е много твърда, не се поемат дългове, за да се правят реформи. Така няма как да дойде растеж без да се инвестира в реформи. Той няма да дойде от само себе си.

Финансистът коментира и актуалната тема с очертаващия се гръцки дефолт. Лингорски посочи, че фалитът в южната ни съседка се преекспонира и от политиците в ЕС, за да се отклони вниманието от липсата на реформи във финансовата политика на Еврозоната. Изначално създаването на единния валутен съюз е сгрешено, коментира финасистът. Причината – не е заложен финансов механизъм, който да покрие подобни финансови трусове като този в Гърция.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
ivan.mitev.315
преди 8 години
В условия на сегашна сгрешена парична система, колкото по-добре се прилага данъчна система, толкова по-силен потентциал за криза се развива и щетите са по-болезнени. Сигнализирай за неуместен коментар