Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

И. Радомирова: Около 70 литра бира пием годишно

Пивоварите у нас искат предвидимост от държавата, за да инвестират повече

23.05.2015 | 20:42 Редактор: Петко Трухчев
И. Радомирова: Около 70 литра бира пием годишно

186 млн. лв. са инвестициите, направени от предприятията в пивовaрния бранш у нас за последните няколко години. Това обясни изпълнителният директор на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова в предаването „Денят он ер“ с водещ Радинела Бусерска. Тя уточни, че само през изминалата година членовете на Съюза на пивоварите са инвестирали в дълготрайни материални активи 74 млн. лева.

Единственото, което искаме от държавата е предвидимост, както всички в бизнеса. Не винаги я получаваме обаче.

Ако държавата гарантира по-добра бизнес среда инвестициите биха могли да са повече, посочи Радомирова. У нас само 16% от производството на бира е съсредоточено в 6 средноголеми родни компании. Останалите 84% от бранша са в ръцете на световните лидери в пивоварството.

Още по темата

Средната консумация на бира сред българите е между 69 и 71 литра годишно. В статистиката за консумация сме на 13-14 място сред страните от Евросъюза. За пример в Чехия това число е близо 150 литра.

Според Световната здравна организация консумацията на бира в умерени количества е полезна за здравето. Напитката у нас не съдържа спирт, а ферментира от дрожди по естествен път, посочи експерта. Няма консерванти. Единствено се пастьоризира, за да трае по-дълго.

Според Световната здравна организация за дамите е полезно да пият по 1 бира от 500 мл. дневно ако е с алкохолно съдържание около 5%,каквато е у нас. Мъжете могат да пият до 1-1,2 л., но не повече от 5 дни в седмицата. Така ще сме по-здрави,няма да имаме и бирени коремчета или да пълнеем.

В световен план бирата е на трето място по консумация сред напитките след водата и чая.