Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

След думите на Митов в Македония на България се гледа по-нормално: Кръстев

Николай Кръстев, спец.кор. на БНР в Скопие

22.05.2015 | 08:30
След думите на Митов в Македония на България се гледа по-нормално: Кръстев

Николай Кръстев, спец.кор. на БНР в Скопие коментира диалога Груевски-Заев и ситуацията в Македония в Денят он ер с Веселин Дремджиев на 21 май 2015.

Диалогът Груевски-Заев диалог между лявото и дясното ли е или са крила на един и същ политически елит, твърде дискредитиран?

Да, може и да се погледне така – дали това е сблъсък на лявото и дясното или както в Македония се говори, че е сблъсък на „соросоидите“ от една страна и хората, които искат „да запазят автентичността на Македония“, както се представя ВМРО-ДПМНЕ.

Има сблъсък, но той е много внимателен, елегантен по отношение на свързаност с етническите общности в Македония.

Това, което виждаме, последният митинг на Социалдемократическия съюз – изглежда това е Македония на Охридския мирен договор. Защото имаше много албанци, недоволни от политиката на Никола Груевски. Албанци от Куманово, Тетово, Гостивар, хора, които бяха недоволни от албанския политически елит.

На 20 май 2015 министърът на външните работи Сергей Лавров каза, че събитията в Македония се управляват отвън, което силно тревожи. Лавров каза, че зад всички тези събития „стои желанието да се въздейства на президента Груевски във връзка с отказа да се присъедини към санкциите срещу Русия“, както и затова, че „е подкрепил навремето Южен поток“.

"Много тъжно и опасно е, че  за тази цел се опитват да задействат албанския фактор.. Преди много години имаше сериозни противоречия и тогава бе сключено Охридското споразумение. А сега вече започват разговори за това, че трябва Македония да се федерализира още по-дълбоко и дори се изказват идеи защо да не бъде разделена: част да се даде на Албания и част – на България", казва Лавров, цитиран от ТАСС.

 

Още по темата

Интересно е изявлението на лидерът на най-влиятелната албанска македонска партия Али Ахмети. Той много остро реагира на 21 май 2015 на думите на руския външен министър Лавров, че Македония можела да бъде разделена на две между Албания и България. Тази реакция на македонските албанци е много важна.

Да, защото дава естествен фон, в който се показва, че всъщност македонските албанци желаят и изразяват и мнението на македонците, че Македония трябва да върви по пътя на евроатлантическата интеграция.

И че никой отстрани не може да налага дневен ред.

 

Никой отстрани – това е Кремъл, Москва, Лавров..

Да, именно. Москва през последните 3 седмици излезе с 3 съобщения на МВнР за това, което става в Македония. Сравнете за последните 20 години откакто Македония е на политическата карта и Москва има дипломатически отношения – никога не е излизала със съобщения. Дори не съм убеден, че и Лавров е бил в Скопие откакто е първи дипломат в Русия.

 

"Намирам за крайно безотговорни внушенията, направени от руския министър на външните работи Сергей Лавров в днешното му изказване пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация, че се обсъждала подялба на Република Македония между Албания и България" - каза в изявление на 20 май 2015 българският министър на външните работи Даниел Митов.

 

Как се приема реакцията на българския външен министър на изявлението на Лавров?

Това беше много интересна реакция, защото думите на министър Митов станаха водеща новина за всички македонски електронни медии, дори за медиите на албански език, двуезичните медии. За тях думите на министър Митов станаха много важно послание.

Всички албански политически лидери, с които разговарят възприемат като много силни, много на място казани думите на министър Митов. Казват – ето, България наистина сериозно подходи към тази криза и даде тон на всички в Европа как трябва да се държат към Македония.

Изглежда в Македония се гледа на България -като че ли - малко по-нормално, вече като на европейски член на Балканите и през който се пречупва европейската политика и философия за стабилност на Балканите.

 

Изведнъж в Скопие видяха, че могат да разчитат на София като някакъв щит пред това говорене на руския външен министър..

Имайте предвид, че в Македония се засилва руското влияние. Имате медии, които се захранват с информации, идващи от руското информационно пространство. Това, което стана, думите на Лавров не са случайни.

Целия коментар слушайте във видеото.