Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Румяна Коларова: Прекъсната е връзката между училището и пазара на труда

22.05.2015 | 21:36 Редактор: Весела Гиздева
Румяна Коларова: Прекъсната е връзката между училището и пазара на труда

Най- големите проблеми на българското образование са липсата на сигурност след завършване и неравенството между качеството на обучението в различните училища. Това каза съветникът на президента по образование Румяна Коларова в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев.

Коларова обясни, че с годините пропастта между грамотните и неграмотните деца става все по- голяма. Бившият служебен просветен министър посочи тревожния факт, че в много семейства образованието не е ценност.

„Проблемите не са само при децата. Те са и в учителите и училищата. В училищата не се гледа какво се преподава и дали то е научено, а се набляга на броя ученици“- обясни Коларова.  

Съветникът на президента  каза още, че професионалните гимназии в страната са изправени пред тежка катастрофа.  Причината за това е прекъснатата връзка между училището и пазара на труда.

„Има цели региони където бизнесът се е отчаял. Ако някоя фирма иска да развива бизнес в Северозападна България и поиска 200- 300 образовани работници, то такива няма да открие“, посочи Коларова.

Румяна Коларова очаква до края на лятната парламентарна сесия депутатите да приемат новия Закон за училищното образование.