Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Васко Начев: България остава далеч от терминали за втечнен природен газ, а това може да се отрази на цените след 2017г.

САЩ ще заемат важно място на пазара за газ след 2017г.

28.04.2015 | 20:42 Редактор: Ирина Георгиева
Васко Начев: България остава далеч от терминали за втечнен природен газ, а това може да се отрази на цените след 2017г.

България е сред страните, които остават далеч от терминали за втечнен природен газ, а това определено ще изиграе отрицателна роля за ценовата политика. Това коментира енергийният експерт Васко Начев в предаването Денят Он Ер. По думите му САЩ ще заемат важно място на пазара за газ след 2017г.

"Определено Щатите ще заемат подобаваща роля на пазара на газ след 2017г., когато се очаква четири от пет терминала, които се изграждат в момента да заработят и ние за съжаление сме доста встрани - България остава една от малкото страни, която е далеч от достъп от терминал с втечнен газ и това определено ще изиграе отрицателна роля за ценовата политика и за това на каква цена ще получаваме газа след 2017г." - обясни Начев.

Според енергийния експерт интерконекторът с Гърция е зависим, защото изобщо като се говори за азерски газ трябва да се види каква е позицията на Турция и как изглеждат нещата там.

"Няма никакво съмнение, че Турция се превръща в дестинация от ключово значение за доставките на газ обаче Юг-Север. Какво точно я прави такава? Тези 16 млрд. куб. м. газ на година, които са планирани да дойдат от Азербайджан, евентуални количества газ от Иран плюс двата терминала за втечнен природен газ, които има Гърция, я превръща наистина в ключово място." - обясни Начев.

Енергийният експерт за пореден път защити тезата си, че най-вероятно "Турски поток" няма да се случи. Според него евентуално може да се изгради втора посока газопровода "Син поток".

Чуйте коментара на Васко Начев в следващия видео материал: