Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Посланик Гьокче: Бяхме готови за интерконекторната връзка с България преди 4 години

От българските власти зависи кога ще започне изграждането й, казва турският дипломат

28.04.2015 | 21:27 Редактор: Петко Трухчев
Посланик Гьокче: Бяхме готови за интерконекторната връзка с България преди 4 години

Турция е готова за изграждането на междусистемната газова връзка с България, заяви посланикът на Анкара у нас Н. Пр. Сюлейман Гьокче в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев. Посланикът подчерта, че е в интерес на югоизточната ни съседка страната ни да има силна енергийна система.

Ние искаме България да е енергийно независима. Затова още преди 4 години отправихме предложение за интерконекторна връзка. Ние сме готови да изградим своята част до интерконектора. Бяхме готови още преди 4 години.

Така посланик Гьокче прехвърли топката към българските власти за забавянето на изграждането на интерконектора, който трябва да осигурява газ от Азербайджан до страната ни от 2018г. Негово превъзходителство обаче не се ангажира с другия актуален проект „Турски поток“, който замени спрения от Москва „Южен поток“.

Турски поток е на много ранен етап. Не мога да направя коментар сега. Това не е проект, който е насочен срещу България.

По повод днешното изказване на премиера Бойко Борисов, че Европейския съюз трябва да финансира изграждането на бежански центрове в трети държави (бел. Турция е най-близката до ЕС), посланик Гьокче заяви, че е изненадан.

Позицията на Борисов ме изненада, но не бих я коментирал сега…По повод на бежанците Турция не само с България,а и с всички съседи си сътрудничи и взаимодейства в пълния смисъл и досега не съм чул това да е отречено…Открито казвам, че  Турция не е получила за бежанците никаква помощ от ЕС.

Още по темата

Гьокче подчерта, че Турция държи на добросъседските отношения с България. В този аспект той изрази турската позиция на обида от приетата декларация от българския парламент, с която осъжда масовото изтребление на арменци в Османската империя отпреди век.

 

Този термин не е юридически обоснован. Полезно би било да се видят изявленията от турска страна. Да, става въпрос за убийства, изпитва се огромно съжаление за това. Не бива да се забравя, че през Първата Световна война Турция губи живота си на 3 млн. души. Цитира се само една група от населението, загубило живота си.  Ние сме против този въпрос да бъде политизиран. Това е една историческа дискусия.

 

Още по темата

Анкара е отворила историческите си архиви по случая с арменското изтребление и призовава и другите страни да сторят това, подчерта турският посланик.