Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Биляна Гяурова-Вегертседер: В годините назад темата за нова Конституция излизаше на дневен ред

Директорът на Института за правни инициативи се опасява дебатът за стдебната реформа сега да не прерастне в тема за изцяло нова Конституция

26.04.2015 | 20:49 Редактор: Петко Трухчев
Биляна Гяурова-Вегертседер: В годините назад темата за нова Конституция излизаше на дневен ред

До момента няма яснота какви са предложенията за промяна в Конституцията в частта за съдебната система. Тази позиция изрази директорът на Българския институт за правни инициативи Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването „Денят он ер“ с водещ Ивайло Лаков. Тя посочи, че не за пръв път се отваря темата за промяна в Конституцията заради съдебната власт, но досега нищо не се е случило.

Първият разговор за промяна беше още през 2002-ра. Периодично на 4-5 години излиза на дневен ред този въпрос. Последно през 2010-та ГЕРБ повдигнаха темата с някои предложения.

Още по темата

Според заявките досега юристът изрази съмнение, че желанието на партиите в парламента да инициират консултации за промяна в Конституцията се правят само заради промени в Закона за съдебната власт.

Аз се опасявам, че ще се говори само за промяна в съдебната власт. 

Освен предложенията на ГЕРБ за намаляване на мандата на членовете на ВСС и разделянето му на две квоти – съдийска и прокурорска, Гяурова посочи, че трябва да се помисли и за приравняване на условията за квотата на парламента с тази на магистратите.

Още по темата

Парламентарната квота не може да е равна с магистратската. Още повече, че тя няма изискване за прокурори, съдии и следователи, каквото има за магистратската. Така парламента може да си избере 11 прокурори и ще има техен превес.

Експертът посочи още, че Инспекторатът към ВСС трябва да излезе от юрисдикцията на съдебния орган и да се обособи като самостоятелно звено. Така проверяващите работата на заетите в съдебната система ще са по-независими.