Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Меркел и Ципрас може би са се разбрали за дефицита: Петров

Борис Петров, финансист

25.04.2015 | 00:13
Меркел и Ципрас може би са се разбрали за дефицита: Петров

Коментар на финансиста Борис Петров в Денят он ер с Веселин Дремджиев на 24 април 2015: гръцките преговори и гръцките плащания.

 

Още по темата

Защо има сдържан оптимизъм по отношение на Гърция? От вчера се чува за повишаване на обема на спасителната линия на ЕЦБ- ELA. Какво става зад декларациите, които слушаме от 10 дни? Постоянно се повтарят едни и същи заклинания.

Рамката на текущата дискусия: всички са наясно, че Гърция има проблем с ликвидността. Мъчно ще посрещне следващото плащане към МВФ, дължимо на 1 май 2015.

Току-що излезе новина, че МВФ е дал възможност това плащане да стане с вальор 6 май 2015.

Или след 6 май, защото както у нас, гърците също почиват.

Склонността на кредиторите за отстъпки, тествана до лимита на търпението вече се изчерпа.

Минаха 2 месеца в трудни преговори.

Като цяло това беше вероятно и стратегията в преговорите на Варуфакис – да тества докъде Еврогрупата може да стигне.

 

Като цяло сигналите са доста категорични, че в рамката няма да има компромис.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги направи важно обобщение днес /24 април/ - за извънредната финансова помощ, която гръцките банки получават.

Марио Драги заяви, че гръцките банки ще получават тази помощ докато са платежоспособни и предоставят необходимото финансово обезпечение.

 

Той говори за обезпечение, което да е „качествено“. Какво означава това?

Той умело съчета качеството на обезпечението с изхода на преговорите и с текущата пазарна ситуация, в която виждаме, че гръцките ДКЦ – един от елементите на обезпечението се обезценяват стремглаво и паднаха до най-ниско ниво от 2012 – предходната сделка по спасяване на Гърция.

Драги предупреди на 24 април 2015, че при тази ситуация в следващите няколко  - без да дава срок – Управителният съвет на ЕЦБ би могъл да повиши изискванията си за покритие на финансирането с обезпечение и ефективно – в евентуален следващ момент, по-бързо евентуално да се достигне лимита на тази подкрепа, която гръцките банки получават от ЕЦБ.

 

Още по темата

Т.е. да затвори кранчето?

Точно така. Това е сигналът, показващ, че търпението е на път да се изчерпи.

В същото време налице са и известни факти, че в процес на изземване на ликвидността от гръцките общини, държавните предприятия, дори от православната църква – източниците са изчерпани.

До степен, че следващото плащане към МВФ, дължимо на 12 май вероятно без външна помощ  може и да не бъде посрещнато.

 

Защо се спекулира от снощи, че Меркел и Ципрас на извънредния Европейски съвет за бежанската криза са постигнали параметрите на някакво споразумение, което да се финализира идната седмица?

В съобщенията от Рига се казва, че може да има извънредно заседание на Еврогрупата? Какво биха могли да са се споразумели?

Подозирам, че може да има споразумение за постигане по-нисък първичен бюджетен излишък, който да даде въздух на правителството на Ципрас и да им остави лице към общественото мнение.

Целия коментар гледайте във видеото.