Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Станимир Хасърджиев: Вторият здравен пакет да е солидарен

Няма яснота колко да е доброволната втора вноска за здраве

21.04.2015 | 21:16 Редактор: Петко Трухчев
Станимир Хасърджиев: Вторият здравен пакет да е солидарен

Вторият здравен пакет, предлаган от Министерството на здравеопазването, ще успее да до голяма степен запуши дефицита в здравната система, убеден е д-р Станимир Хасърджиев - председател  на Националната пациентска организация. Министерството на здравеопазването предлага в първия пакет болнична помощ да влизат заболявания, за които НЗОК гарантира заплащане, а във втория – да се доплаща за заболявания и скъпоструващи лечения, които не влизат в първия. За целта се обсъжда доброволна втора здравна вноска.

Още по темата

Една система, замислена да функционира на 12% здравна вноска няма как да действа при 8.

В работната група изготвяща реформата, оглавявана от д-р Хасърджиев, все още не е обсъден размерът на втората здравна вноска, както и къде да отиват тези средства, каза още експерта в „Денят он ер“ с Веселин Дремджиев.

Дали той да влиза в НЗОК или в частен фонд е спорът. В касата има повече контрол. Тя има директни договори с болниците и веднага ще може да изплаща сумите по индивидуалната партида на пациента.

Според д-р Хасърджиев най-удачно е втората вноска да е солидарна.

У нас за здраве се харчат 7 млрд. лв. годишно. От вноски влизат 3-4 млрд. останалите са за сметка на болния българин. Смисълът на втория пакет е тези недостигащи 4 млрд. да влязат чрез солидарния модел.

Според проучване на „Алфа Рисърч“ всеки втори българин е готов да се осигурява за здраве доброволно. Условието е да е ясно кои заболявания ще се покриват от втората му вноска и какво трябва да доплаща.