Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Иванка Иванова: Вредно за икономиката е прокуратурата да разваля сделки

В момента прокуратурата не носи отговорност за действията, според правния експерт

01.04.2015 | 21:18 Редактор: Петко Трухчев
Иванка Иванова: Вредно за икономиката е прокуратурата да разваля сделки

Правистът на Отворено общество Иванка Иванова смята, че е вредно за икономиката Прокуратурата да разваля сделки. Иванка Иванова коментира в обзорното предаване Денят он ер с Веселин Дремджиев на 1 април 2015.


Промяната, позволяваща на прокуратурата да разваля сделки когато е нарушен държавния и обществения интерес за 48 часа, разширява прекалено много правомощията на държавното обвинение.

Така правният експерт на „Институт Отворено общество“ Иванка Иванова коментира приетата днес от правната комисия към парламента поправка.

Според Иванка Иванова Прокуратурата до голяма степен е компрометирана и да носи такава отговорност няма да доведе до по-голяма гаранция за защита на обществения интерес.

Така формулирана поправката крие повече рискове за икономиката отколкото ползи, твърди Иванова.

Откъде прокуратурата ще има информация за какви сделки да се сключват, че да ги блокира за 48 часа. Иначе след тези 48 часа трябва да има произнасяне на съда иначе излизаме извън всякакви съдебни стандарти.

Още по темата

Иванова напомни, че Прокуратурата и преди е имала такива правомощия.

До 1997 година когато е започнала активната приватизация на държавните дружества, обвинението е имало подобно право и в това отношение поправката не е прецедент.

Според нея обаче сега не е точния момент тя да се възстанови.

Иванова защити думите си с твърдението, че в момента Прокуратурата не носи отговорност за дейността си.

В момента има липса на отговорност на прокуратурата. Чуваме, че тя подменя доказателства по дела. Над хиляди села бяха прекратени заради изтичане на давност. За тези неща трябва да  носи отговорност и то от главния прокурор.

Според Иванка Иванова има достатъчно механизми да се търси отговорност на главния прокукор.

Въпрос на законови промени е те да станат факт. Като пример Иванова посочи намаляване на мандата му от 7 на 3 години.

За промени в характеристиката на главния прокурор трябват поправки в Конституцията. Те ще отнемат 1 година, но не са невъзможни стига да има консенсус между партиите в парламента.

Румънският модел на държавното обвинение е несъвместим с българския именно, защото и за него е необходима промяна в Конституцията, посочи Иванова.

В Букурещ главният прокурор е подчинен на министъра на правосъдието и затова там няма сблъсък между изпълнителната и съдебната власт, коментира експерта.