Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Не е необичайно да купиш компания за 1 евро, според експерт

Това става при дългове в пъти над активите на дадено предприятие - при БТК няма такива

30.03.2015 | 21:19 Редактор: Петко Трухчев
Не е необичайно да купиш компания за 1 евро, според експерт

Няма финансова логика за продажбата на БТК, мултиплексите "НУРТС България" и "Фърст Диджитъл", военния завод в Русе "Дунарит", авиоремонтният завод в Граф Игнатиево "Авионамс", "ТВ 7" ЕАД, "ГАРБ Аудиенс Рисърч България" АД и "Сана Спейс Хотел Хисаря" АД за 1 евро. Така дипломираният експерт счетоводител Пламен Донев коментира сделката между Цветан Василев и LIC 33, която  струваше на белгиеца Пиер Луврие само 1 евро. Това е присъщо за дружества, които са с огромни дългове, допълни експерта в предаването „Денят он ер“ пред водещия Веселин Дремджиев.

Не е невъзможно да се купи за 1 евро предприятие, но тогава когато задълженията му са много по-големи от активите му. Тези компании имат много добри финансови отчети. Нито една от тях няма отрицателен капитал. Няма финансово-счетоводен смисъл те да се продават за 1 евро.

Така направена сделката е проблемна за несъстоятелността на КТБ, заяви още Донев. По думите му банката няма да може да си вземе дължимите 900 млн. лв. от шестте дружества и те ще останат пасиви на Цветан Василев. В такъв случай съмнително е доколкото несъстоятелността на тези предприятия е в такава сума, допълни Донев.

KPMG и Николай Орешаров, който е на свободна практика – те са одиторите и на КТБ и на тези 6 компании, които бяха купени за 1 евро.

Донев разкритикува одиторските доклади отпреди година, които не са показали проблеми с КТБ. Схемата за кухи експозиции е явна, според експерта. Няма как одиторите да не са констатирали, че експозициите на банковите лица превишават 25%.  

Още по темата

Трябва законодателство, насрочено срещу некоректните длъжници, заяви експерт-счетоводителят. В случая с КТБ има вероятност големите длъжници да не върнат кредитите си. Пропуск в законодателството, който вече е поправен, е и че се е допускало спирането на разграбването на активите на банката да става едва след съдебно решение за затварянето й.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
puntina
преди 8 години
Абе не знам, знам, че всеки приход в България е добре дошъл и трябва да сме абсолютно ненормални, за да го отказваме. Сигнализирай за неуместен коментар