Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Цветан Филев: Пазарът на тютюна – през браншови сдружения

Липсата на организации в отрасъла намалява шансовете за изкупуването на продукцията

29.03.2015 | 20:53 Редактор: Петко Трухчев
Цветан Филев: Пазарът на тютюна – през браншови сдружения

Българските тютюнопроизводители са готови да реализират продукцията си на пазарен принцип след 2020г., заяви председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев в предаването „Денят он ер“ с водещ Ивайло Лаков. Именно след 2020г. държавата спира националните доплащания за тютюн, тъй като тогава изтича и разрешението на Европейската комисия за национални субсидии.

Тютюнопроизводителите обаче трябва да изпълнят няколко задължителни стъпки, за да реализират продукцията си свободно. Най-важното,според Филев, е създаването на браншови сдружения.

Създаването на браншови организации – това е пътят. Ако в едно населено място се обединят производителите и зад тях стоят 200-300 хил. тона тютюн, те ще бъдат интересни контрагенти за купувачите. В Холандия земеделските производители са 32% в сдружения, у нас са 0,5%...Не можем да продаваме в Гърция, защото нямаме сдружения.

Освен това българските производители на тютюн са обикновено дребни и средни, затова и участието им в сдружения би защитило интереса им по-добре, допълни Филев. Профилът на масовия тютюнопроизводител е на семейства, обработващи до 10 декара, с добив до 2 тона. Тази продукция, при средна изкупна цена от 5 лв. на кг. в момента, носи  доход на едно семейство от 10 хил. до 12 хил. лв. годишно.

Още по темата

Второто важно условие, за да има добър пазар на тютюн след 2020г. е производителите на ориенталски тютюн да отговорят на пазарните условия за добро качество. Основният проблем за постигането му е влагата в родопските райони.  Там, поради природните дадености, други земеделски култури не виреят затова и производството там трябва да се запази. Иначе голяма част от досегашните производители в Хасковско вече са се ориентирали към друг вид земеделие, от който ще могат да получават и европейско финансиране, коментира председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.