Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Петър Пунчев: Няма да има руски Майдан

Разделението в обществото ще остане, счита журналистът

02.03.2015 | 21:09
Петър Пунчев: Няма да има руски Майдан

След убийството на опозиционера Борис Немцов Русия вече няма да е същата. Тази оценка направи журналистът Петър Пунчев в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев на 2 март 2015. Разделението в обществото обаче ще остане, смята Пунчев.

Войната срещу Украйна може да бъде третирана като патриотичен акт, но вече убийството на Немцов разделя на две обществото в Русия. Рейтингът на Путин от 85% - знаете в какви времена сме живели и как става това. Една външна агенция направи проучване и се оказа, че само 48% подкрепят Путин, което също не е малко.

 

Още по темата

Оттук нататък ще се върви към изостряне на общественото мнение в Русия, прогнозира Пунчев. Според него споразуменията в Минск няма да доведат до мир.

Единствено и само Немцов можеше да изведе Русия от тази ситуация. Той е тази фигура, свързва се с Елцин, за друга такава не се сещам.

Според Пунчев страхът от Русия е заради ядрената й сила. Той окачестви диктатурата на президента Путин като „хоризонтална“.

Човекът е раздал едни земи, едни ренти и хората не се нуждаят от заповеди от Кремъл. Те знаят как да се държат.

Българската позиция към убийството на Немцов не бива да се ръководи от разделението на русофилството и русофобството, допълни Пунчев.