Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Христо Грозев: Частни медии в Русия ревностно защитават Путин

Правят го само и само, за да се харесат, разказва медийният анализатор, закрил радиостанциите си в Русия заради Путин

02.03.2015 | 21:31
Христо Грозев: Частни медии в Русия ревностно защитават Путин

Коментар по скайп на журналиста Христо Грозев, основател на БГ радио и Радио 1, който в момента живее и работи в Австрия в Денят он ер с Веселин Дремджиев на 2 март 2015.

Христо Грозев е управлявал и радиостанции в Русия и Украйна в края на 90-те години.

Ето какво каза Хр. Грозев за България он ер:

 

"При Елцин нивото на корупционния натиск от регулаторите към медиите беше много по-нисък. След това всичко се промени, от 2003-2004 започна промяната.

Ние имахме музикални радиостанции я в Русия.

Не би трябвало да има интерес към нас от страна на властта, но стана така, че дори и кратките ни новини от 3 и половина - 4 минути нямаха право да излъчват негативни коментари. Явно дразнихме властта.

В крайна сметка започнахме да получаваме оферти от 3-ти лица, не само икономически. Бяха избрани собственици, които да ни направят оферта, от която да не можем да се откажем.

Година по-късно като говорих с изпълнителния ни директор на новините. Той ми каза, че в деня след като са ги купили всички отрицателни новини от емисиите са били извадени.

Има няколко държавни медии, които естествено следват продържавната политика. Но има и една група частни медии, които държавата привилегирова, дава им честоти, ресурси.

Те са дори по-злобни, като песове са по отношение на защитата на Путин. Те дори са по-трудно управляеми от Путин.

Стигат до крайности в защитата му, само и само да се харесат. А това понякога е опасно. Горовим за lifenews, за Комсомолская правда, която има вестници и радио".