Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Стойчо Стойчев: АБВ няма интерес да напусне мнозинството

Процесите в АБВ са като "буря в чаша вода", смята политологът

26.02.2015 | 22:17 Редактор: Ирина Георгиева
Стойчо Стойчев: АБВ няма интерес да напусне мнозинството

АБВ няма никакъв интерес - нито политически, нито управленски, за да напусне мнозинството, особено след като бяха на ръба на влизането в Парламента. Това коментира политологът и преподавател в СУ Стойчо Стойчев в предаването Денят Он Ер. Той определи процесите в АБВ като "буря в чаша вода".

"Ясно е, че малките коалиционни партньори би трябвало да се солидализират с мнозинството, когато се взимат някакви важни политически решения. В този смисъл представителят на АБВ в правителството Калфин от самото начало стоеше зад емисията от 8 млрд. евро, така че по-скоро в АБВ има някакъв вид счупена комуникация в този привиден разрив." - обясни Стойчев.

Политологът направи съпоставка между социалния министър Ивайло Калфин и лидера на АБВ и президент (22 януари 2002 г. – 22 януари 2012 г.) Георги Първанов. 

"Става въпрос за два различни вида политици - от една страна имате човек като Калфин, който има и политически, и административен опит на европейско ниво, който добре разбира какви са отговорностите на управлението. От тази гледна точка той действа по европейски тип - предсказуемо. Другият тип политик, който е господин Първанов, който явно робува на някакъв вид популистко минало от битието му на президент преди време. Това, което Калфин демонстрира е европейска отговорност. Трудно и непопулярно решение е." - обясни Стойчев.

Чуйте: