Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Левон Хампарцумян: Нямаме нужда от финансов омбудсман

На нас не ни трябват нови институции, а работещи сегашни, казва банкера

26.01.2015 | 21:21 Редактор: Петко Трухчев
Левон Хампарцумян: Нямаме нужда от финансов омбудсман

Влизането на България в Еврозоната трябва да е чрез всеобщи усилия и с ясно изразена политическа воля, а не само желание на банковата система.

Още по темата

Така коментира председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян заявката на финансовия министър Владислав Горанов страната ни да кандидатства за прием в предприсъединителния механизъм на еврозоната - ERM2. Според банкера ползите от членство на България в единния валутен механизъм са ясни.

Консенсусът е почти пълен, въпросът е как да се организираме да влезем по-скоро там.

Банковата ни система няма нужда от финансов омбудсман, коментира още Хампарцумян в предаването "Денят он ер" с водещ Веселин Дремджиев. Въпросът за тази нова институция беше поставен от Световната банка и от синдикатите след затварянето на КТБ. Според председателя на Асоциацията на банките в България финансовите институции са достатъчни, проблем е дейността им. Според него вината трябва да е персонална, когато в работата на даден орган има сериозни пропуски.

Още по темата

Банкерът прогнозира и индиректен ефект върху българската икономика от решението на ЕЦБ да изкупува държавен дълг, тъй като у нас има голям брой инвеститори и банки от страни в еврозоната. Държавата ни все още не е добре предсказуема за предприемачите, което е минус, коментира още Хампарцумян. Той защити и спряганият за шеф на надзора на БНБ Димитър Костов на мястото на отстранения Цветан Гунев заради делата срещу него след затварянето на КТБ.

Целият разговор на водещия Веселин Дремджиев с Левон Хампарцумян вижте във видеото!