Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Има известно лицемерие в част от реакциите днес: Весела Чернева

"льо Пен каза това, което голяма част от Европа мисли"

08.01.2015 | 21:10 Редактор: Петко Трухчев
Има известно лицемерие в част от реакциите днес: Весела Чернева

Има известно лицемерие в част от днешните възмутителни реакции по повод на атентата срещу френското хумористично списание Шарли Ебдо. Това коментира бившият говорител на външно министерство и експерт от Европейския съвет за външна политика Весела Чернева в предаването "Денят он ер" с водещ Веселин Дремджиев.

„Мерим с различни аршини когато става въпрос за нашите проблеми и за чуждите проблеми“, каза Чернева.

Още по темата

Според Чернева опитите за интегриране на арабите в западните страни е неуспешен и стрелбата от вчера, която отне живота на 10 журналисти и 2 полицаи, показва нетърпимостта на чуждата култура в дадена страна. Експертът определи последиците от трагедията като тласък за политическата кариера на френската националистка Марин льо Пен.

„Беше интересно да чуя Марин льо Пен и баща й днес. Те ще растат като политическа сила. Казаха това, което голяма част от Европа мисли".

Сблъсъкът на културите вече е факт, каза още Чернева. След вчерашния атентат антиислямистките движения в Европа ще се надигат все повече, подобно на това в германския град Дрезден.

И в Русия има проблем с ислямската общност, направи връзка експерта със събитията от Париж. Чеченската война е залегнала в руската доктрина за сигурност и този елемент обединява Русия и Европа.

Още по темата

Чернева коментира и руско-украинския конфликт. По думите й през 2015 има 2 сценария за решаване на спора. Първият включва наливане на огромни средства в Украйна от страна на Европейския съюз. По този начин ще се отслаби влиянието на Русия, която и без това търпи огромни загуби за икономиката си от конфликта и наложените й западни санкции. Вторият вариант е Русия да бъде вразумена чрез оръжието на дипломацията. За пример Чернева даде Евразийския съюз. Чрез комуникация на Брюксел с другите страни-членки от новия съюз, може да се окаже влияние върху Русия.

Целият разговор вижте във видеото!