Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Весела Чернева: Естествено е Путин да търси икономически съюзници като Турция

Путин съобщи на конференцията в Анкара не само, че спира Южен поток, а и че намалява цената на турския газ с 6%

03.12.2014 | 22:28 Редактор: Ирина Георгиева
Весела Чернева: Естествено е Путин да търси икономически съюзници като Турция

Изявлението на руския президент Владимир Путин, че спира проекта "Южен поток" е обявление, насочено към Турция. Това коментира в предаването Денят Он Ер Весела Чернева, бивш говорител на Външно министерство и настоящ експерт в софийския офис на Европейски съвет по външна политика. Според Чернева това, което Путин съобщи на конференцията с Ердоган е, че не само спира Южен поток, а и че намалява цената на турския газ с 6%.

"Това е една стъпка, която не сме виждали от страна на Русия през последните години към страните, които купуват руски газ. Очевидно Путин беше решил да направи всевъзможни реверанси към турската страна, защото заедно с Китай, това са двата глобални актьора, грубо казано, които са негова страна, при положение, че санкциите продължават да се увеличават и да имат своя ефект върху Русия." - обясни Чернева. 

Естествено е Путин да търси икономически съюзници, а Турция е втората по големина страна купувач на руски газ, подчерта Чернева.

"ЕС каза, че това, което се случи в Крим е международно правно неприемливо и наложи санкции. Така цените на всички проекти станаха непосилни за Путин, а Южен поток е един много скъп проект." - обясни Чернева.

Чуйте още от коментара: