Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

На този етап саудитците са готови да произвежда повече петрол при по-ниски цени

Коментар на анализатора Мартин Владимиров в Денят Он Ер

28.11.2014 | 09:41 Редактор: Ирина Георгиева
На този етап саудитците са готови да произвежда повече петрол при по-ниски цени

Коментар на анализатора Мартин Владимиров в Денят Он Ер:

Защо саудитците заявиха, чрез своя министър на петрола заявиха, че и дума не може да става за намаляване на обемите?

В Саудитска Арабия пазарите в САЩ вече не са толкова важни като износен пазар. За тях е по-важно да обхванат по-голям дял пазари в Азия, а там конкуренцията на доставките е много голяма. Тъй като в западното полукълбо вече има пренасищане с петрол и заради шистовия петрол в САЩ, но и заради нови конвенционални количества - Бразилия, Венецуела и т.н. Така че Саудитска Арабия е готова да произвежда повече петрол на този етап при по-ниски цени, но да има по-голям дял на пазара. Осен това снижавайки цените на петрола много от нейните конкуренти страдат - това е САЩ, но мисля, че по-важно директни конкурент е Иран, но и Ирак нямат сметка от по-ниски цени на петрола, защото там е балансирането на бюджета при много по-ниски цени на петрола - над 100$ за барел. Трябва да се знае и, че в Саудитска Арабия има противопоставяне между сунити и шиити и то е по-важно от всяка друга геополитическа опасност. 

На каква стойност за барел е пазарното равновесие?

Повечето анализатори смятаме, че дъното е 60$. Под 60% няма да има интерес от страна на американските производители, Бразилия и Венецуела. Саудитска Арабия също ще губи.

Рано или късно Саудитска Арабия ще се намеси, ако цената започне да пада под 65$. Те могат да поддържат ниски цени около година, година и половина.