Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Драги предлага по-добър надзор над икономическите политики

Коментар на Борис Петров в Денят Он Ер

28.11.2014 | 07:00 Редактор: Ирина Георгиева
Драги предлага по-добър надзор над икономическите политики

ЕЦБ не може да свърши работата на политиците, както и да прави структурни реформи - за което настоява Марио Драги. Това коментира финансистът Борис Петров в Денят Он Ер. Според него структурните реформи на президента на ЕЦБ Драги ще направят държавите по-гъвкави и с перманентно растящи икономи.

"Драги каза, че освен, че е необходим единен банков пазар да бъде завършен днес, трябва да бъде завършен единният капиталов пазар - това е пазарът, на който се емитира капитал, на който се емитират инструменти, които носят риск - това са акциите - в Европа този пазар все още не е напълно интегриран. Именно за това призова Драги, предложение и на Жан-Клод Юнкер и Комисията работи приоритетно именно по завършване на единният пазар на капиталови инструменти." - допълни Петров.

Финансистът коментира и съдебния спор дали КТБ е платежоспособна или не по този начин:

"Ако някой има съмнения, аз бих призовал БНБ, да отвори банката за няколко дни и да опитат негарантираните кредитори да си поискат парите и да видим какво би изплатила тази банка. В закона за кредитните институции има една хипотеза, в която се казва, че ако банка не може да изпълни в срок от 7 дни свое изискуемо задължение, тя е несъстоятелна. Така че, ако някой вярва, че тази банка е несъстоятелна нека да я отворят квесторите и съответно тези, които твърдят това, може би ще са първи там да си поискат парите и да видим какво те биха получили." - предложи Петров,

Чуйте още: