Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Унгария закрива частните пенсионни фондове, чиито членове не плащат редовните си вноски

26.11.2014 | 07:00 Редактор: Ирина Георгиева
Унгария закрива частните пенсионни фондове, чиито членове не плащат редовните си вноски

Унгарското правителство предвижда частните пенсионни фондове, чиито членове не плащат редовните си вноски, да бъдат закрити и да се влеят в държавния пенсионен фонд, заедно със спестените в тях средства. Според анализаторите, това на практика означава, че всички частни пенсионни фондове ще бъдат закрити. През 2011 унгарската държава вече национализира 10 млрд евро от частните пенсионни фондове, а сега в резервите на държавния пенсионен фонд има само около 330 000 евро.

Коментар на Светла Кьосева, кореспондент на БНР в Унгария в Денят Он Ер:

Защо Виктор Орбан иска да направи пълна национализация на частните пенсионни фондове?

Решението на правителството е скрито зад една загриженост за вложителите, които по този начин да бъдат защитени. В момента са останали около 60 000 души, които членуват в частните пенсионни фондове и те на 25 ноември вечерта са излезли на демонстрация - само те, предполагам, в защита на интересите си. 95% от тези членове на часните фондове не се чувстват застрашени и искат да останат в тях.

Държавното осигуряване има дефицит. Това ли стои зад решението?

Най-вероятно е това. При предишното масово изземване на фондовете, когато бяха иззети над 10 млрд. евро, всъщност коментарите бяха, че вероятно по този начин Унгария ще намали дефицита си, тъй като вноските в държавните и в частните фондове се изчисляват по различен начин.

Това е част от общата политика на Орбан. Миналата седмица стана ясно, че един законопроект, според агенция Ройтерс, според който търговските вериги, които не декларират печалба могат да бъдат заплашени с изгонване?

Това ще бъде ясно след две години, кой ще бъде изгонен и кой не. Всъщност част от данъчни закон предвижда по-засилен контрол върху търговските вериги. За да се осигури финансирането на този засилен контрол бе увеличен данъкът, но твърде неравномерно.  

Чуйте още от коментара: