Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Инвеститорите подкрепят правителството по пътя на реформите: Ангелов

26.11.2014 | 23:13
Инвеститорите подкрепят правителството по пътя на реформите: Ангелов

„Ниската доходност е предварително доверие към това, че правителството може да овладее бюджетния дефицит и да спре вълнообразното нарастване на дълга“, каза икономистът Георги Ангелов в Денят он ер с Веселин Дремджиев на 26 ноември 2014.

Още по темата

Според него инвеститорите, поемащи дълг към България виждат в представения проектобюджет за 2015 първа крачка към намаляване на дефицита, влизане в нормалните рамки и по-нисък риск, обясни икономистът.

Дефицитът отговаря на Маастрихтските критерии от 3%, дългът ще започне да спада.

Основната причина да се бърза с внасяне на бюджета за 2015 бе нуждата да се осигури голямо финансиране през следващите 1-2 седмици, така че да може да завърши тази бюджетна година.

"За да се вземе кредит сега, трябва да се покаже, че кредитът може да се обслужва. Тригодишната бюджетна прогноза показа, че наистина може бюджетът да бъде конструиран по такъв начин, че да намалява дефицита и постепенно да намалява и дълговото бреме", каза Ангелов.

Според него е по-важно, че има знаци и насоки, че ще започват реформи – обявеното 10% съкращение на разходите за администрация, заплати в публичния сектор.

През следващата година бюджетът откъм разходи е дори по-малък от тазгодишния и Ангелов прогнозира съкращения не на хора, а на цели структури, защото "няма да може да има разходи, каквито има сега, щедро плащани над бюджетите на НЗОК, МВР и др".

Изпълнението на прогнозата ще бъде тест и за новото правителство да проведе реформите, след като се обяви за проевропейско и реформаторско.