Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Георги Ганев: Възможностите за КТБ намаляват с всеки изминал ден

Най-вероятният сценарий за банката е лицензът й да бъде отнет, смята Ганев

24.10.2014 | 22:43 Редактор: Ирина Георгиева
Георги Ганев: Възможностите за КТБ намаляват с всеки изминал ден

Ако се окаже, че отчетите, които КТБ е подала към БНБ са били неверни, е извършено голямо престъпление. Това коментира в студиото на Денят Он Ер икономистът Георги Ганев. Според него КТБ и Цветан Василев персонално са жертва на политическа атака. Според Ганев възможните сценарии за съдбата на КТБ намаляват с всеки изминал ден и има два възможни сценария - единият е банката да бъде оздравена, но шансовете за това са много малки. Вторият е да се действа по сегашния закон и да се отнеме лиценза й.

"Тогава влиза във Фонда за гарантиране на влоговете като владетел на всички пасиви и активи на банката, защото тя вече няма право да оперира с тях като банка с отнет лиценз, просто казва аз дължа всичко, което банката дължи в рамките на гарантираното и аз владея всичко, което е в рамките на банката." - обясни Ганев.

За да се оздрави КТБ е нужно да се налеят в нея огромна сума пари в ликвидна форма, подчерта Ганев. Според него сумата, посочена в одитите е изненадващо голяма, а оценката се дължи на няколко фактора, а именно:

"Тази оценка се дължи на променените правила за оценка на активите. Друго обстоятелство, което подпомага тази голяма цифра е, че банката не работи и със всеки изминал ден, който тя не работи се влошава качеството на събираните от нея активи, особено на кредити. Нарушава се дисциплината на кредитополучателите. Всеки един ден на една затворена банка влошава нейната капиталова адекватност и генерира загуба, която трудно може да се покрие." - коментира Ганев.

Чуйте пълния коментар на икономиста:

Георги Ганев е икономист и програмен директор по икономически въпроси в Център за либерални стратегии в София. От 2003 той е асистент в Стопански факултет на Софийския Университет. От 2003 е и член на УС на Българската Макроикономическа Асоциация, като в периода 2005 до 2009 е и негов председател.