Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Безлов: Синдиците, назначени в КТБ, трябва да са достатъчно компетентни, агресивни и независими

23.10.2014 | 22:57 Редактор: Ирина Георгиева
Безлов: Синдиците, назначени в КТБ, трябва да са достатъчно компетентни, агресивни и  независими

Разговор между Тихомир Безлов и Веселин Дремджиев в предаването Денят Он Ер, 23.10.2014г.


Къде са парите?

Само собствениците знаят. Другият проблем е и дали те действително знаят напълно къде са парите. Аз за себе си съм си изградил една представа какво се е случило с КТБ от това,  което четем от одитния доклад. Според мен мажоритарният собственик е направил една интересна система, неочаквана и е създал система между собствените си фирми и КТБ, т.е. кухи фирми. 

Проблемът какъв е - нали говорихме за възстановяване на някаква част от активите. Проблемът е как можете да го преодолеете като ликвидирате банката и да вземете контрола,т.е. синдикът като започне да събира раздаденото от банката. Това всъщност е големият проблем. Виждаме какво се случва - в момента всичките й партньори са като някакви хищници, които започват да захапват от това, което е ценно и колкото могат повече и всъщност вие, за да защитите държавния интерес трябва да имате един много агресивен синдик, който да знае какво да прави, защото ние си спомняме синдиците от 1997 - 1998г. и какво се случи с активите на 14-15 фалирали банки. Това бе един от големите потоци за унищожаване и заграбване на национални богатства, защото ако сравняваме тези банки бяха вероятно имаха по-големи активи спрямо икономиката.

Това е един от споровете на юристите какво се преодолява. Синдиците трябва да са достатъчно компетентни, агресивни и независими. Всички питат къде е бил надзорът на Централната банка и къде е бил одиторът, който е известна корпорация - отговорът е не те, а всъщност хората, които са ги представлявали. Става въпрос за български служители, които имат сериозен интерес.

Спомняте ли си онова прословуто заседание? Ще го припомня на зрителите - когато предаваха телевизиите от парламентарните комисии по финанси и икономика и когато Менда Стоянова каза: Искам да бъде написано от вас Искров писмо до шефове на KPMG в Лондон, които да направят одит на одита тук в България. Нищо не стана.

Това е една много неудобна тема за голямата одиторската компания.

Питам, защото днес навсякъде има гласове, които като започнем от директорите на КТБ и стигнем до Цветан Василев, казват не. Този одит пък на другите три големи одиторски компании са сериозни. Какво излиза - големият проблем е сега за смелостта на синдиците и за това дали трябва да се направи международен одит.

Мисля, че би трябвало нещо подобно, което се случи в Портогалия или в Кипър, да кажем страни, които усещат проблема на една малка страна. Нейната международна компания, а това е скъпо между другото, която се занимава с вашите активи, а другото нещо, което трябва да достигнете е други специализирани компании за разследване.

Има ли воля в България да бъде направено. Или мнозина отново искат това да бъде хвърлено на бюджета? 

Ами появи се една метафора, която може би не е много сполучлива - "файловете на КТБ" и се правеше аналогия с файловете на Държавна сигурност и че там има твърде много неща, които са неудобни за всички политически формации. Точно тези файлове те първа ще влияят за това какви решения ще бъдат вземани.

Има ли такъв пласт - всички гарантирани влогове ги даваме на първокласни банки и всичко друго, което е свързано с файловете на КТБ остава някъде другаде заровено. 

Не, аз мисля, че по-скоро е реалистичния сценарии - при нас никога нищо не е прекалено сериозно. Реалистичният сценарии е за тези пиранки, за които говорим, те ще захапят правилните активи. Държавата или през някакъв механизъм включително с този фонд, с който може да участват големите банки, ще поеме един чужд заем и в крайна сметка ще го плащат данъкоплатците. Аз не очаквам да се случи нещо по-различно от това, което се е случило гледайки моментната ситуация. 

Чуйте останалата част от разговора в следващия видео материал:

Тихомир Безлов е магистър по философия и немска филология от Софийския университет. Следдипломни квалификации в Софийския университет и Университета на Лайпциг. Безлов работи по въпросите на престъпността в България. През последните години като старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията той е автор на редица доклади и социологически изследвания.