Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Международен синдик да проследи изчезналите над 4,2 млрд. лв. от КТБ

22.10.2014 | 22:21 Редактор: Ирина Георгиева
Международен синдик да проследи изчезналите над 4,2 млрд. лв. от КТБ

Реформаторският блок настоява международна компания да тръгне по следите на липсващите над 4 милиарда лева от КТБ. Това заяви Мартин Димитров в Денят от ер. Според него подобно на Кипър външните синдици могат да осигурят до 60% възвращаемост на средствата. 

"Обичайната процедура според българското законодателство е отнемане на лиценза и след това фондът за гарантиране на влоговете трябва да назначи синдици. Сега обаче, ние от РБ смятаме, че обичайните синдици не могат да се справят качествено с една такава ситуация. Ние искаме да бъде привлечена голяма международна компания, която да направи пълно разследване и да върне голяма част от тези пари обратно. Практиката показва по света като Кипър например, че при подобни ситуации, ако бъде взета голяма международна компания, която местни фактори в България не могат да й влияят и да й казват какво да прави. Голяма част от тези пари могат да бъдат върнати и второто много важно нещо може да има списък със замесените лица в цялата тази схема." - заяви Димитров.

Между програмите на РБ и ГЕРБ има много общи точки, категоричен е Димитров. По негови думи за реформаторите една от тях е да не се увеличават данъците.

"Има един важен детайл, за който ще държим да бъде постигнато съгласие и той е бюджет 2015г. дефицитът да бъде вкаран под 3%, ако може и под 2% и България да се върне към финансовата стабилност, запазвайки тези си нива." - допълни Димитров.

Бюджет 2014г. е неспасяем, категоричен е Димитров. По негови думи пропуснати са възможностите за актуализацията му и погледът трябва да се насочи към този за 2015г. 

Мартин Димитров Димитров е завършил УНСС със специалност МИО. От 2000 г. работи в Института за пазарна икономика като икономист. През 2005 г. той е избран за народен представител в 40-то НС от листата на коалицията ОДС в 23-ти избирателен район в София и за заместник-председател на парламентарната Комисия по бюджет и финанси. През 2007 г. е включен листата на СДС за изборите за представители в ЕП. Става депутат в 41-ото НС, където е председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм. От 2005 до 2007 г. е секретар на парламентарната група на ОДС.