Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Таня Минчева: Френският план за справяне с кризата е политиката на големите инвестиции

Увеличени германски инвестиции биха били добре дошли в сегашния момент

21.10.2014 | 10:58 Редактор: Ирина Георгиева
Таня Минчева: Френският план за справяне с кризата е политиката на големите инвестиции

Френският финансов министър Мишел Сапен и икономическия министър Еманюел Макрон посетиха Берлин на 20 октомври, където обсъдиха с германските си колеги Воллфганг Шойбле и Зигмар Габриел инвестициите и растежа в еврозоната. Преди визитата Париж отправи призив към Берлин да инвестира 50 млрд. евро в еврозоната през следващите три години, като част от три-годишна програма за стимулиране на икономиката. Искането на Франция съвпада със сумата, която Париж иска да спести от публични разходи.

Таня Минчева коментира в Денят Он Ер, че тази визита в Берлин предизвика голям интерес, поради очакванията френските гости да предложат план за справяне с кризата във Франция. По нейни думи според френския план не политиката на икономии, а политиката на големите инвестиции са пътят за изход от кризата при положение, че Франция не може едновременно да пести и инвестира. Увеличени германски инвестиции биха били добре дошли в сегашния момент - това е френският план, допълни Минчева.

"Франция и Германия ще представят в началото на декември специална обща стратегия за увеличаване на инвестициите в икономиката на страните в еврозоната. Тя ще включва конкретни съпи за увеличаване на конкурентоспособността на европейската икономика и създаване на работни места. Волфганг Шойбле заяви, че Франциия и Германия са решени да предприемат решителни действия за увеличаване на инвестициите в икономиките на двете страни без да посочва разбира се конкретни цифри." - обясни Минчева.

По нейни думи френският министър на икономиката Макрон каза, че с новия стратегически френско-германски план се цели нова динамика не само за двете страни, но и за цяла Европа.

Финансовият министър Марин льо Пен каза, че стратегическият план щял да съдържа конкретно формулирани програми, допълни Минчева.

Чуйте още по темата в следващия видео материал:

Таня Минчева е журналист, кореспондент от Бон, Германия.