Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Борис Петров: Гаранциите към Фонда за влоговете да се ползват за емитиране на книжа

01.10.2014 | 12:20 Редактор: Ирина Георгиева
Борис Петров: Гаранциите към Фонда за влоговете да се ползват за емитиране на книжа

Предложението за увеличаване на размера на гаранциите, които правителството може да предостави е добро решение за Фонда за гарантиране на влоговете. Това заяви финансистът Борис Петров в Денят On Air. Той посочи и механизмът, който според него би защитил вложителите, а именно:

"Това което аз бих препоръчал на финансовия министър е да постави условие, че тази сума или гаранциите ще бъдат използвани за емитиране на книжа от Фонда, ресурса от които ще бъде използван за изплащане на влоговете на вложителите, които са гарантирани от Фонда." - обясни Петров.

Финансистът посочи и две чисто технически предложения:

"Министерство на финансите да получи залог от бъдещите вноски на търговските банки във Фонда за гарантиране на влогове и евентуално да се суброгира в правата на  кредитор на фонда за гарантиране на влоговете в КТБ, така че да сме сигурни, че тези пари на данъкоплатците ще бъдат сигурни и ще бъдат възстановени от евентуалната несъстоятелност или разбира се бъде продадена КТБ като предприятие, което на този етап изглежда съмнително." - допълни Петров.

Пълният коментар в следващото видео: