Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Георги Стоев: Без либерализация на целия пазар в даден сектор, няма ефективност

Противно на твърденията, колкото по-дълго държавата остава в даден сектор, толкова по-дълго остава несигурността за хората там, коментира експертът

19.09.2014 | 09:44 Редактор: Мариета Иванова
Георги Стоев: Без либерализация на целия пазар в даден сектор, няма ефективност

Ако има политическа воля за раздържавяване на даден сектор, то трябва да се върви смело в тази посока, коментира в предаването Денят On Air икономистът от Industry Watch Георги Стоев. Той уточни, че независимо от начина, по който е извършена дадена приватизация, винаги ще има негативи и ще се привлича обществен натиск, ако не бъде либерализиран целият пазар в сектора. В противен случай е налице просто прехвърляне на активи от държавни в частни ръце и имитация на пазар, коментира икономистът. Повод за изказването му станаха протестите на служителите от държавното дружество „Напоителни системи“ и от частната мина в Бургас „Черно море“ заради неизплатени възнаграждения.

Стоев подчерта още, че когато няма свободен пазар, са факт липсата на ефективност, на ясна отговорност, както и наличието на по-висок риск за хората.

„Противно на изказванията, колкото дълго държавата остава в даден сектор, толкова по-дълго остава несигурността в там“, коментира още икономистът.

Вижте цялото интервю от видео файла.