Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

М.Русенова: Нужно е да се ревизира решението на ДКЕВР за новия ценови период

31.07.2014 | 22:11 Редактор: Ирина Георгиева
М.Русенова: Нужно е да се ревизира решението на ДКЕВР за новия ценови период

Нужно е да се ревизира решението на ДКЕВР за новия ценови период, за да се предотврати допълнителната катастрофа на НЕК. Това коментира в предаването Денят Он Ер председателят на управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова. Според нея нужно е още да се потърси оптимизация на системата, свързана с прякото прилагане на закона, както и да се изчистят всички неефективности.

"Има едни 240 млн.лв., които са забравени от регулатора. Да бъдат калкулирани като приходи в НЕК за намаляване на разходите за зелена енергия, с цел спекулативно представяне на по-голямата тежест на зелената енергия в крайната цена. Трябва да се спазва закона и да има ясно открит подход към обществото, за да можем всички ние да знаем за какво плащаме," допълни Русенова.

Тя заяви още, че ВЕИ производителите настояват досега събраните противоконституционни 100 млн. лв. от фотоволтаиците от начислената 20-процентна такса от началото на годината да не бъдат ползвани като буфер в бюджета, а да бъдат дадени за директни помощи на енергийно бедни семейства. По нейни думи зелената енергия не е най-скъпата. В момента тя е пазарна и е конкурентна на конвенционалната, заяви още Русенова.