Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Защо Гърция продава една трета от енергетиката си

10.07.2014 | 23:00
Защо Гърция продава една трета от енергетиката си

 

Плановете на гръцкото правителство да продаде компании, управляващи ключови ресурси като енергия и вода се изправиха пред сериозни протести, а намеренията да се предоставят на инвеститорите изключителни привилегии в опит да се предизвика интерес към приватизацията са под натиск.

Правителството в Атина обяви, че смята да продаде 30% от публичната енергийна компания в рамките на усилията за либерализация на енергийния пазар и в изпълнение на условията на кредиторите на ЕС и МВФ за отпускане на новия транш от финансовата помощ на Гърция от 240 млрд евро.

Стотици гърци тръгнаха към сградата на парламента в сряда, по време на вота на закона с лозунги „Няма да продаваме“.

Стачкуващите работници от енергетиката предизвикаха кратки спирания на тока в разгара на туристическия сезон миналата седмица, преди правителството да вземе съдебни мерки и да ги върне отново на работа.

Атина от години планира да прехвърли част от компанията, която е 51% държавна собственост в опит да насърчи конкуренцията на остарялата си енергийна индустрия.

Публичната електрическа компания осигурява две трети от електричеството на Гърция и контролира 100% от пазара. Годишните й продажби са около 6 млрд евро.

 

Коментар на Катя Пеева кореспондент на БНР в Солун.

 

Още по темата

Правителството на Гърция предложи дебати в парламента на 11 юли, петък дали да включи предложението на опозицията за референдум по приватизацията на публичната енергийна компания, но основната лява опозиционна партия Сириза се очаква да бойкотира сесията, съобщава Катимерини.

Разговор между председателя на парламента Евангелос Меймаракис и неговите заместници в четвъртък, 10 юли завършиха с предложението на двете коалиционни партии да не включват в дневния ред седемте предложения за дебат по плебисцита. Вместо това те предложиха всички партии да внесат предложение за дебат за 30-те процента приватизация на компанията, условие, поставено от Тройката.

Целта на инициативата, според източниците на Катимерини е да се покаже, че Сириза сътрудничци с неофашистката Златна зора, една от седемте партии, предлагащи референдум.