Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Надежда Сандолова: Налагането на санкции по ОП „Околна среда“ не бива да се политизира

Не бива да забравяме, че има споделена отговорности при управлението на европейските средства, коментира бившият член на Европейската сметна палата (ЕСП)

24.04.2014 | 08:35 Редактор: Мариета Иванова
Надежда Сандолова: Налагането на санкции по ОП „Околна среда“ не бива да се политизира

Коригирането на бюджетите по проекти по ОП „Околна среда“ не бива да се политизира, коментира в предаването Денят On Air Надежда Сандолова, бивш член на  Европейската сметна палата. Тя подчерта, че при усвояването на парите от фондовете като количество и качество трябва да има единодушие.

„Не е възможно да има политизация на санкциите, защото те се налагат от страна на ЕК. Подобни определения като "чадъри“, „технически съображения“ са български термини и трябва да ги забравим“, препоръча Сандолова.

Тя допълни, че не бива да се забравя, че при  усвояването на средства работи т.нар. разпределена отговорност на управлението- между европейско и национално ниво, като местните структури са бенефициенти.

Сандолова посочи и че от години в Европейската комисия има резерв доколко разходите по ОП „Околна среда“ се разпределят правило.

Пропомняме, че преди два дни стана ясно, че в най-малко 80 общини ще бъдат наложени корекции на бюджетите на проекти по ОП "Околна среда". Сумата на орязаните средства може да достигне 180 млн. лв., алармираха от Сдружението на общините. В много от случаите корекциите били много по-големи от самите бюджети на общините, което засили и опасенията от фалит, предупредиха редица кметове.

Вижте цялото интервю от видео файла.