Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Лешек Хенсел: Нито една страна няма интерес от втора Студена война

Искаме добри икономически контакти с Русия, Украйна и целия регион, коментира полският посланик за Bulgaria On Air.

16.04.2014 | 21:14 Редактор: Мариета Иванова
Лешек Хенсел: Нито една страна няма интерес от втора Студена война

Нито една страна няма интерес от втора Студена война, заяви полският посланик в София Лешек Хенсел пред Веселин Дремджиев в предаването Денят он ер. Той подчерта, че това, което притеснява Полша, е цялостната обстановка.

"В Полша почти не присъства руско малцинство, но сме притеснени, заради цялата атмосфера. Ние се стремим да градим, бихме искали да имаме възможно най-добри  икономически контакти с Русия, Украйна и целия регион и ни се струваше, че това, което се случи в бивша Югославия, няма да се повтори,"коментира Хенсел.

Според дипломата е загадка докъде ще стигне Путин в действията си в Украйна. Той подчерта, че Крим е изключително важен, както за Русия, така и за Украйна.

„Важна е и Източна Украйна, където се намира основната металургична промишленост в страната. Там се произвеждат и 40% от оръжията и оръжейните машини, а след това се изнасят към Русия”, допълни Хенсел.

Ситуацията е много обезпокоителна, категоричен е посланикът на Полша.

"Подобни сепаратистки действия се случват и в Молдова. Също така обезпокоителни формации идват от границата между  Латвия и Русия. Този живот под повърхността е много горещ,"  изрази безпокойствието си Хенсел.

Помолен да коментира позицията на България за кризата в Украйна, Хенсел подчерта, водещото в позицията би следвало да е членството в ЕС и НАТО. Той изрази надежда, че насрочената за утре среща в Женева във връзка с украинската криза ще се състои и на една маса да седнат представители на Москва, Киев, Вашингтон и Брюксел.

На въпрос как украинската криза се отразява на полската икономика дипломатът коментира, че се наблюдава спад на износа за трети страни. Данните за първото тримесечие обаче като цяло са позитивни и дори се наблюдава ръст от 0.6%, като прогнозите са до края на годината да достигне 2.6%.

Полският посланик коментира и идеята за създаване на Европейски енергиен съюз. Той подчерта, че създаването на подобно обединение е станало особено актуално след кризата с доставките на газ от Русия през 2009.