На какво се дължи волатилността на акциите на PetroChina

Коментар на Ричард Фрост от Bloomberg TV

03.08.2015 | 14:38 Редактор: Велко Каменов
На какво се дължи волатилността на акциите на PetroChina

PetroChina е най-голямата компания в Китай. Годишните ѝ приходи надхвърлят стойността на брутния вътрешен продукт на Южна Африка. Ние обаче разкрихме, че ценните книжа на PetroChinaсе търгуват като пени акции. Волатилността им достигна ниво от 82 пункта, което в сравнение с останалите 100 най-големи компании в света, е много високо.

Сравнявайки движението на акциите на PetroChina с движението на цената на петрола или с печалбата на компанията, с всичко, което е важно за фундаменталния анализ, виждаме, че волатилността на акциите на компанията е много по-висока отколкото би трябвало да бъде.

Причината е, че трейдърите се опитват да спекулират с това какви действия ще предприеме държавата спрямо акциите на тази компания. Обикновено държавните фондове инвестираха в акциите на PetroChina, защото това е компанията, чиито акции имат най-голяма тежест в Shanghai Composite индекса и за да не се стига до силното им поевтиняване в трудни периоди. Изведнъж тази подкрепа изглежда изчезна и ставаме свидетели на все по-голяма волатилност в цената. Миналия понеделник, когато Shanghai Composite индексът се срина с 8,5%, акциите на PetroChina поевтиняха рекордно. Нямаме идея защо това се случи, нито пък трейдърите.