Новини от компании 30.1.2015

30.01.2015 | 12:30
Новини от компании 30.1.2015

Qatar Airways купи 9,99% от IAG - компанията-майка на British Airways и Iberia за около 1,7 млрд долара.

Главният изпълнителен директор на IAG Уили Уолш каза, че е много доволен, че Qatar airlines става акционер.

Националният превозвач на Катар, Qatar Airways ще се опита да заздрави търговските връзки с европейския превозвач и може да обмисли и увеличение на дела си след време.

"IAG представлява идеална възможност за по-нататъшно развитие на западната ни стратегия", каза главният изпълнителен директор на Qatar Airways Акбар Ал Бакр на 30 януари 2015.

Неевропейските акционери на IAG, включително Qatar Airways са обект на ограничението, въведено за европейски авиокомпании, изискващо мажоритарния пакет да остава при европейските акционери.

Анализаторът Марк Ървайн-Фортескю от Jefferies смята, че инвестицията на Qatar Airways е силна подкрепа за IAG и ще засили възможностите в ЮИ Азия, Индия и Близкия Изток, където Qatar има добра мрежа, съобщава Ройтерс.

 

Китайският магнат Уон Джанлин изпревари Джак Ма и стана най-богатият човек в страната, показва индексът на милиардерите на Bloomberg.

Богатството на 50-годишния Ма падна с 1,4 млрд долара след като акциите на Alibaba поевтиняха заради пропуснати резултати. Той вече има само 26,3 млрд долара-само 400 млн долара под Уон Джанлин, който се занимава с имоти.

Компанията на Уон Джанлин, Wanda Cinema Line Co удвои оценката си от 22 януари, когато излезе на борсата в Шенджен.

ShakeShack набра 105 млн долара в IPO-то си, на което продаде 5 млн акции за 21 долара всяка при голям инвеститорски интерес. Това съобщава компанията. Веригата ресторанти привлича по-влиятелни клиенти, които оставят средно по 30 долара на вечеря за двама - доста повече, отколкото в McDonald's.

Компанията има 63 ресторанта, повече от половината - извън САЩ и смята да отваря по 10 ресторанта в САЩ всяка година, до постигане на 450 локации.

Когато Chipotle излезе на борсата през 2006 тя имаше почти 500 ресторанта в САЩ.

 

Двама бивши валутни трейдъри в Сингапур бяха обвинени в измама на работодателите си с фалшиви сделки.

Трейдърите работели в HSBC и Deutsche Bank. Според обвинението те купили и продали активи над 1 млрд долара през сметките на банките си, за да получат преференциални цени за себе си.

 

Четете тук още новини за компании и технологии.