Светослав Димитров: Нужно е експертите, а не политиците да определят цената на тока

29.08.2014 | 10:19 Редактор: Ирина Георгиева
Светослав Димитров: Нужно е експертите, а не политиците да определят цената на тока

Нужно е експертите, а не политиците да определят цената на тока. Това заяви енергийният експерт Светослав Димитров в предаването Денят Он Ер. Според него създаването на Енергийния борд ще разреши много проблеми в сектора.

"Видяхме как последните две правителства, поради свои интереси или задържаха цената на тока, или в следствие я намаляха. Това по никакъв начин не е пазарно ориентирано. Това вреди на пазара ни, отколкото да помага." - обясни Димитров.

Димитров е категоричен, че е нужно този Енергиен борд да има не само консултативни функции, а трябва да показва и политиките, които трябва да бъдат наложени. 

Една от генералните грешки в България е, че действията и авторитета на институциите се омаловажават, коментира Димитров. Той коментира и рокадите в ДКЕВР. Според него този състав на комисията е изчерпал общественото доверие и поради това е разумно конкретните членове на Комисията да подадат оставки

"Това е само техен избор и те по съвест трябва да вземат правилното решение." - допълни Димитров.

Има достатъчно производство на енергия, заяви експертът. 

"Заради либерализацията на пазара ще намалява енергията, която се търгува на регулирания пазар.Това обаче ще е позитивен проблем, отколкото истински. Има дефицити на пазара. Наличието е в резултат от грешни регулаторни действия." - подчерта Димитров.

Всички на пазара са наясно, че цената на една стока е равна на разходите за нейното производство плюс печалба за този, който я произвежда. Това коментира енергийният експерт по отношение цената на тока.

"В нашия конкретен случай в енергетиката - цената на електричеството, тази, която се продава на регулирания пазар не може да покрие действителния разход за производството на енергия и за нейния пренос и доставка до крайния потребител." - обясни Димитров.