Г. Ангелов: Вдигането на тавана на дълга цели да запази стабилна банковата система

30.07.2014 | 09:19 Редактор: Ирина Георгиева
Г. Ангелов: Вдигането на тавана на дълга цели да запази стабилна банковата система

Увеличаването на тавана на дълга е мярка, която цели да запази стабилна банковата система. Това коментира финансистът Георги Ангелов в предаването Денят Он Ер. По негови думи това се дължи именно заради кризата в КТБ, която има два сценария на развитие.

"Единият, оптимистичният сценарий е акционерите да си решат проблема и да няма нужда от държавни пари, но по-вероятният сценарий е, ако бъде отнет лицензът на КТБ. Тогава в 20- дневен срок трябва да бъдат изплатени всички депозити до 100 000 евро. В някакъв момент, в следващите два месеца това ще се случи най-вероятно. Държавният фонд за гарантиране на влоговете има 2 млрд. и 100 млн. лева, което означава, че поне 1 млрд. и половина трябва да се дадат допълнително на фонда, за да може да изплати влоговете по директива." - обясни Ангелов.

Според Ангелов служебният кабинет ще може да реагира, ако възникне една нова криза, но не е ясно колко ще бъдат и замразени евросредствата. По негови думи този въпрос също е ключов и трябва да се разреши скоро.

Икономистът коментира и новите санкции на САЩ и ЕС към Русия и предложението за VTB Bank и Sberbank да се спре набирането им на капитали от европейски пазари. 

"Например, VTB Банк трябваше да сключи 1 млрд. и половина евро заем с европейски банки. Може би, този заем ще се провали. Може би, те ще бъдат изключени от пазара, което означава, че оттам ще има трудности с набирането на допълнително капитал. Така или иначе това няма да повлияе на КТБ, защото вече заявиха, че няма да дават пари. Но това означава, че ако VTB няма достъп до дълговите пазари и капиталовите пазари, може би, означава, че тя ще търси други източници на финансиране, което означава, че може да се опита по-бързо да се освободи от инвестицията във Vivacom, която е значителна. Знаем, че там се търси инвеститор, но може би това търсене ще се ускори, за да може VTB да излезе от инвестицията и да си репартира средствата," сподели Ангелов. 

Пълния коментар в следващия видео материал: