Club Investor BG 31.03.15 - I част - Как да спрем неграмотното образование

В това издание на Клуб Инвестор с Ивайло Лаков се говори за реформата в образованието. Гости в студиото са: Доц. д-р Елеонора Танкова, Любомир Дацов, проф. Сергей Игнатов и Жана Динова

01.04.2015 | 09:27 Редактор: Красимир Лаков
Club Investor BG 31.03.15 - I част - Как да спрем неграмотното образование

Стряскащо звучат оповестените данни, че само от началото на учебната година 2014-2015г. досега са регистрирани 4117 случаи на агресия между ученици. От тях случаите на физическа агресия са 1662.

Ситуациите на агресия от ученици или техните родители над преподаватели са 310. Данните позволяват много широко поле на интерпретации и свидетелстват за разпад на ценностната система. А също и за идеи за справяне с проблема. Защото тенденцията не е от днес и се задълбочава.

Една от посоките, в които министърът на образованието иска да прави реформи е именно засилване на сигурността в училище. Наред с ограничаване на достъпа на учениците до наркотични вещества, Танев смята, че трябва да се инкриминират посегателствата върху учители. В това отношение министърът се обяви за нулева толерантност спрямо всякакви прояви на насилие в училище. Предложението за инкриминиране обаче не бива да се взима прибързано, защото може да доведе до спорни резултати.

Както отбелязва в коментар, публикуван в 24 часа Боян Захариев, програмен директор в Отворено общество, защо тогава закрихме всички възпитателни училища и интернати, наследени от социализма. Нали помните какви кадри и колко подготвени за живота млади хора излизаха оттам?  В този смисъл вероятно има други механизми и програми, които да противодействат на насилието в училище.

Това са темите дискутирани от доц. д-р Елеонора Танкова – декан на факултет ”Международна икономика и администрация”, Варненски свободен университет ”Черноризец Храбър”, Любомир Дацов - финансист, бивш зам.министър на финансите, член на комисия Образование, култура и вероизповедание в Столичната община, проф. Сергей Игнатов, бивш министър на образованието в първия кабинет на Б. Борисов и Жана Динова, преподавател в 138 СОУ проф. Васил Златарскив в първата част на предаването, която можете да проследите в прикаченото по-долу видео:


 

Медийна група Bulgaria ON AIR, финансовият сайт Investor.bg и Bloomberg TV оргнизират конференция от поредицата Образование и бизнес на 11 май 2015 в София на тема: Финансово образование за устойчива икономика. Допълнителна информация за лекторите, програмата и регистрацията за събитието ще намерите в специалния сайт - http://edu-business.info/