Президентът отбеляза 114 години от Илинденско-Преображенското въстание

Радев заяви, че освен спомена за самоотвержените битки, жив е и този за преселението на тракийците

20.08.2017 | 11:47 Редактор: Жанета Нейкова
Президентът отбеляза 114 години от Илинденско-Преображенското въстание

Президентът Румен Радев участва на Петрова Нива във възпоменателната церемония по повод 114 години избухването на Илинденско-Преображенското въстание в Странджа.

Отбелязването на годишнината се проведе под патронажа на българския държавен глава.

Радев възроди традицията президент да присъства на тържествата на Петрова Нива, която бе прекъсната през последните няколко години.

Президентът и съпругата му Десислава Радева, бяха посрещнати от домакините на събитието - кметът на община Малко Търново Илиян Янчев и председателят на тракийските дружества Красимир Премянов.

В храм-костница "Света Петка Стара" беше отслужена заупокойна молитва.

Президентът и главнокомандващ българската армия Румен Радев прие почетния строй на представителните армейски части. Проведе се и тържествена заря-проверка.

В словото си Радев подчерта, че наред със спомена за самоотвержените битки е жив и споменът за преселението на тракийците, поели в търсене на спасение и подслон след зверското потушаване на въстанието.

Тази вечер президентът ще посети град Ахелой по повод националното честване на 1100 години от битката. Панахида за падналите войни ще бъде отслужена от сливенския Митрополит Йоаникий, а държавният глава ще произнесе слово. 

След това ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Цар Симеон I.