Фестивал на народната носия в Жеравна изпъстри гората

На събитието се събраха 10 000 човека, а условието да си там – задължително в традиционно българско облекло

18.08.2017 | 23:05 Редактор: Иван Берберов
Фестивал на народната носия в Жеравна изпъстри гората

Над 10 хиляди души се събраха тази вечер в Жеравна за десетото издание на фестивала на фолклорната носия. За да станете част от него, трябва да изпълните едно единствено условие - да сте облечени в народно облекло. 

Празнуващите са се върнали поне 150 години назад във времето. Всичко гората е пъстро и цветно, най-вече във червената гама. Всички са с народни носии – няма цивилни хора, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Миглена Георгиева, която също бе облечена подобаващо за празника. 

Един от всички участници във фестивала е заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той е за поредна десета година, като досега е ушил 3 народни носии, които сменя на различните фестивали, на които ходи.

Чеверметата са започнали да се пекат още от 5 следобед. На фестивала има над 25 000 души, които искат да се нахранят с традиционните български гозби. Храната и посудата бяха съобразени с българските традиции.  

На фестивала на народната носия за първи път се игра възстановка на битката на Шипка. Поводът да се направи е навършването на 140 г. от Епопеята. Официалната възстановка ще бъде представена другата седмица, но поради високия брой гости на тазвечерния фестивал бе изиграна премиерно.