Ще правим техническия преглед на колата без бележка за платен данък

Няма да си вадим удостоверение за липса или наличие на задължения – НАП ще осигурява информацията

16.08.2017 | 07:18 Редактор: Иван Берберов
Ще правим техническия преглед на колата без бележка за платен данък

Годишният технически преглед на автомобилите ще се прави без шофьорите да носят бележка за платен данък за колата.

Това предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, предложени от Министерството на финансите.

В момента, за да направим задължителния технически преглед, трябва да представим двата регистрационни талона на автомобила – голям и малък, полица от валидна застраховка "Гражданска отговорност", лична карта, както и бележка, че сме платили данъка на превозното средство.

Ако бъдат одобрени предложенията бележката за данъка няма да ни е необходима, защото информацията, че сме платили налога ще се набавя  чрез автоматизирана система за обмен на информация, предаде Dnes.bg по информация от в-к "Монитор".

Освобождаването от бележка за платен данък за автомобила е едно от облекченията, които се правят за граждани и фирми. Много други удостоверения и справки ще започнат да се събират по служебен път.

С промени в преходните и заключителни разпоредби на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) се правят и поправки в още няколко закона, сред които Законът за акцизите и данъчните складове, Законът за местните данъци и такси, Законът за корпоративното подоходно облагане, Законът за ДДС, Законът за счетоводството и други.

Проектозаконът е публикуван за обществено обсъждане, а становища могат да се подават до 14 септември.

Ако промените бъдат приети, на хората вече няма да им се налага да си вадят удостоверение за наличие или липса на задължения. То ще се предоставя по служебен ред от Националната агенция за приходите (НАП), Агенция "Митници" и съответната община към компетентните органи, изискващи информацията, обясниха от финансовото министерство.