Спират поддръжката на комуникационната система на Спешна помощ

Това няма да окаже влияние върху пациентите и обслужването, увериха от Министерството на здравеопазването

10.08.2017 | 16:20 Редактор: Тодор Петров
Спират поддръжката на комуникационната система на Спешна помощ

Спира поддръжката на комуникационната система на Спешна помощ от понеделник.  В отворено писмо до Министерството на здравеопазването от 8 август концорсиумът от три фирми, който поддържа комуникационната система, съобщава, че спира поддръжката, тъй като договорът е изтекъл. Той е бил за три години, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Виктор Борисов.

От  Министерството на здравеопазването увериха, че това по никакъв начин няма да повлияе на пациентите и обслужването на Спешна помощ. 

Зам.-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков демонстрира схема, с която от тел. 112 имат няколко комуникационни източника, с които могат да се свържат с Центъра за спешна медицинска помощ, за да бъде изпратена линейка.

В момента ще отпаднат гласовите съобщения и GPS-ът, както и малка част от софтуера на системата, но това не означава, че цялостната комуникация ще бъде прекъсната. Очаква се през есента, най-вероятно през октомври, вече да работи новата система, която би трябвало да бъде с около 1 млн. лева по-евтина от настоящата.

Тя ще включа и джобен паник бутон за джоба на всеки доктор, така че медицинските лица да могат да подават сигнали своевременно, ако стане инцидент с тях.