Млада българска двойка постави рекорд на Гинес за най-голяма сватба

Предишното постижение се държеше от брачна церемония с 3009 гости, но нашенци счупиха това число с над 4 500 души

23.07.2017 | 17:11 Редактор: Иван Берберов
Млада българска двойка постави рекорд на Гинес за най-голяма сватба

Над 4500 гости посетиха днес село Арбанаси край Велико Търново. Всички те присъстваха на традиционна българска сватба, която се пребори за участие в рекордите на Гинес. 

Условие за присъствие на сватбата бе гостите да са облечени изцяло в традиционни български носии. Изискването на младоженците бе стриктно спазено, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Мирела Дончева.

Предишният рекорд в книгата на Гинес за най-голяма сватба е бил от 3009 души, а нашите сънародници го счупиха с над 4 500 гости. 

Предсватбената треска започнала още от петък с класическите обичай от миналото. Днес, рано сутринта, младоженецът поведе своята свита към момината къща и след трудна битка успя да я "открадне". 

Църковната венчавка се състоя в един от най-красивите храмове в местността - "Свети архангели Михаил и Гавраил". След това сватбеното шествие отива на поляните в селските покрайнини, където младоженците ще сключат своя граждански брак. 

Гощавката на цялото събитие е само от класически български ястия. Организаторите на събитието са решили дори самото ядене да е по старовремски тертип – "масата" представлява месали (кърпи, покривки) подредени по земята.

Веселието се очаква да продължи до късни зори.