Една сватба и двадесет погребения: Не филм, а селската реалност у нас

Инициатива във Facebook насърчава хората, останали без жилища или желаещи да напуснат забързания град, да заживеят на село

23.07.2017 | 09:00 Редактор: Иван Берберов
Една сватба и двадесет погребения: Не филм, а селската реалност у нас

Спомняте ли си романтичния филм на Майк Нюъл "Четири сватби и едно погребение"? Ако перифразираме заглавието му, за да опишем демографската ситуация в българското село, то тъжният филм ще се казва "Двадесет погребения и една сватба". Точно това показва съотношението между броя на сватбите и смъртните случаи в селските райони.

Понастоящем селското население на България намалява с над два пъти по-високи темпове в сравнение с депопулацията на градовете. Дори ситуацията да не се влоши, обезлюдяването на селата ще доведе до образуването на обширни демографски пустини в едни от най-плодородните райони на Европа в рамките на следващите пет десетилетия, сочат демографски прогнози. 

Жителите на 95% от селата бързо се топят, а средната възраст на хората в повечето от малките и най-малките села често е близо или над пенсионната. Съдбата на около 3000 села, разположени върху половината от територията на България, виси на косъм. Рисковете поне половината от тези селища да се обезлюдят напълно още към 2050 г. стават все по-реални при сегашните темпове на демографско и социално-икономическо развитие и липсата на адекватни и действени политики за селските райони.

Живот под наем без наем

Преди две години неколцина ентусиасти създават Facebook група, чиято цел е да насърчи преселването на жители на градовете в селските райони. Целта на сегашните 32 500 участници в инициативата е хора от цяла България да могат да предоставят чрез обяви на сайта beznaem.com изоставени от тях жилища в селата на желаещи, които да ги обитават и да се грижат за къщите и земята в някога китните селски дворове.

Желаещите да потърсят поприще извън градовете пък имат възможност да се свързват лично с подателите на обяви и да узнаят за предявените изисквания. Идеята е собствениците да не събират наеми от новите обитатели, които да им се отплащат с грижите по поддръжката и ремонта на запуснатите бащини имоти.

Цялата статия може да намерите в Dnes.bg!

Снимка: Pixabay.com