Пуснаха 5 керкенеза в небето над Кремиковския манастир

Акцията е на Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани", а нея се включи министърът на околната среда и водите Нено Димов

06.07.2017 | 14:42 Редактор: Мария Аладжова
Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Министърът на околната среда и водите Нено Димов участва в акция на Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" по освобождаването на диви птици.

В гората край Кремиковския манастир бяха пуснати 5 млади керкенеза, част от които излюпени в Спасителния център в Стара Загора, а други – диви сирачета, отгледани във волиерите му. На свобода излетя и млад белоопашат мишелов, пациент на Центъра.

"Това е прекрасна инициатива и министерството ще продължи да я подкрепя", заяви министър Димов.

Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) финансира Спасителния център с над 200 000 лв. годишно. От началото на 2017 г. в него са пристигнали над 600 диви животни. През миналата година са спасени над 1300 екземпляра. Към Спасителния център работят и много доброволци.

"Спасителният център показва устойчивост през последните 20 години. Хубавото е, че в него се обучават много млади хора – ученици и студенти, които учат ветеринарна медицина", допълни министър Димов.