Освен различни, българските хранителни продукти са и по-скъпи от европейските

Темата за двойния стандарт на стоките ще бъде поставена и на Съвета на министрите в ЕК

28.06.2017 | 15:03 Редактор: Иван Берберов
Освен различни, българските хранителни продукти са и по-скъпи от европейските

16 храни са със значително по-високи цени у нас в сравнение с Австрия и Германия, обяви на брифинг в Министерския съвет министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, предаде Dnes.bg.

Повод за думите му дава проверката на Българската агенция по храните за това дали има разлика в качеството на едни и същи храни, които се продават у нас и в Западна Европа.

"Бяха обследвани 31 продукта от 5 вида категории. Тези продукти бяха купени в Австрия и Германия и идентичните в същите вериги в България. За един и същ продукт в определени съдържания се различава на пазарите в Европа и Централна и Източна Европа. В анализа на съдържанието има 7 продукта с различни съставки. При анализа на вкус, консистенция и др. параметри на 3 от продуктите се появи определена разлика", посочи Порожанов, цитиран от Investor.bg.

По думите му проверките на храните са направени в 5 лаборатории.

Той отказа да коментира за кои храни става дума и кои са конкретните различия в състава, като посочи, че информация ще бъде публикувана на сайта на министерството по-късно днес.

Безспокойство създава направеният допълнителен ценови анализ, каза министърът. Той включва покупната стойност на продуктите в съответните вериги в Германия и Австрия и същите цени в България.

Най-фрапантна е разликата в продажните цени на два вида детско пюре - за единият продукт цената е с около 90% по-висока у нас, а за другия – със 107%.

За останалите цени на продуктите е установена разлика между 20 и 70% при определени сирена и шоколадови продукти от различно естество.

"Разликите в цените не са незначителни, така че да се обяснят с друг вид разходи (транспортни например – бел. ред.)", каза министърът. По думите му това е причина за  сериозно безспокойство.

Още от утре започва разговор по темата за по-високите цени на някои храни у нас между министерството на земеделието, Комисията за защита на потребителите и федерациите за защита на потребителите в България.

Темата за двойнствения стандарт на храните ще бъде представена и на Съвета на министрите в ЕК, като информацията ще бъде внесена от Словакия.

Очаква се на европейско ниво да бъде създаден режим, който да уеднакви предлагането на качеството и на съставките на храните на единния пазар.

Снимка: Pixabay