Гласувано: Анкетна комисия проучва сделката за изтребителите

Радев от Букурещ: "Грипен" не са кренвирши, за да бъдат ей така произведени

28.06.2017 | 16:04 Редактор: Тодор Петров
Гласувано: Анкетна комисия проучва сделката за изтребителите

Със 114 гласа "за", 69 "против" и 9 "въздържал се" депутатите създадоха временна анкетна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет. 

Предложението за това дойде от парламентарната група на ГЕРБ, а в мотивите му е записано, че заключителният етап от процедурата се е развил по време на служебното правителство с премиер Огнян Герджиков. Tова според тях е период без ефективни методи за упражняване на контрол на изпълнителната власт, заради неработещия парламент. 

Комисията ще се състои от 19 народни представители за срок от 2 месеца. За председател на комисията бе избран народният представител от ГЕРБ Емил Христов, а за зам.-председател Христо Гаджев. 

По време на дебатите председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че от БСП смятат, че някой има нещо към президента Радев. "Не, президентът Радев е президент на България и той ще остане дотогава, докато изпълнява тези си задължения", бяха думите на Цветанов. 

В същото време от Букурещ, където се намира на офицално посещение, президентът Румен Радев коментира: "Грипен" не са кренвирши, за да бъдат ей така произведени. Те се произвеждат по поръчка."