Единен дигитален кадастър ще покрива 90% от страната

Повече електронни услуги и по-малко опашки, анонсира регионалният министър

23.06.2017 | 16:10 Редактор: Тодор Петров
Единен дигитален кадастър ще покрива 90% от страната

Властта продължава с мерките за намаляване на административната тежест. България ще има единен и дигитален кадастър. До 2 години той трябва да покрива 90% от територията на страната. 

Електронна кадастрална карта - безплатна за потребителите. Повече електронни услуги и по-малко опашки, анонсира регионалният министър Николай Нанков. Сега кадастралното покритие е едва 22%. 

Услугите на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, заявени по електронен път, са с 30% по-евтини от заявениe "на гише". Издаването например на скица по електронен път ще струва 14 лева, а на хартия - 20 лева. 

В общините ще отпадне услугата за издаване на удостоверение за наличие или липса на кадастрална карта на определен имот. Информацията може да се намери безплатно в сайта на Агенцията  по кадастър. 

Вече е безплатна услугата за нанасяне на промени в кадастралната карта. От днес агенцията по кадастър отваря втора приемна за гражданите - на адрес ул. "Сердика" 5, а от идната седмица ще заработи и трета. 

И докато в кадастъра представиха мерки за справяне с опашките, в Агенцията по вписванията извели хората от салона и ги оставили да чакат на 30-градусовата жега. Това предизвика внезапна проверка от страна на правосъдния министър Цецка Цачева. 

От днес Агенцията по вписванията работи с удължено работно време до края на месеца - от 8.30 до 19.00 ч. На 30 юни изтича 6-месечният срок, в който собствениците на фирми са длъжни по закон да подадат годишните си финансови отчети.

Вижте повече в репортажа на Ива Григорова!